Fotograf Oskar Puschmann går i fotsporene til historiske landskapsfotografier - setra i Austvatn er et av dem.

I løpet av 14 år har Oskar Puschmann gjenskapt over 3.000 bilder fra hele Norge. Med bilder fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag, har fotografen reist rundt i hele landet for å finne tilbake til nøyaktig samme sted. 

– Det er som å gå på skattejakt. Du skal finne et nøkkelhull til fortida ved å plassere kamera på nøyaktig samme sted som fotografen sto for 100 år siden, forteller han til NRK.

Blant de mange tusen bildene finner vi Skålbergsætra i Austvant i Nord-Odal. Her kan du se fotografiet fra cirka 1940 sammenlignet med ett fra 2008.Gjenskaper seterlivet

Setra, som i dag drives av Odalstunet, var i drift fra midten av 1700-tallet og frem til 1961. Den er bevart i sin helhet med både størhus, fjøs og vang. 

Etter nedleggingen på 60-tallet har skogen tatt tilbake den åpne vollen, og Puschmann mener bildene dokumenterer at norsk kulturlandskap er i ferd med å gro igjen.

Hver sommer kan turgåere ferdes langs den gamle setervegen og frem til vangen for å oppleve budeienes liv på setervollen. Her er det blant annet salg av vafler, kaffe, pultost og rømme.


Mer om Puschmanns reise gjennom Norge kan du høre når fotografen besøker Nord-Odal bibliotek mandag 7. mars klokken 18:00.


SOMMERÅPENT: Hver sommer er det åpent på setra med blant annet budeie, dyr og servering av kaffe, vaffel, pultost og rømme. ARKIVFOTO: Mette Haugland

Publisert:
Sist oppdatert: 10.02.16 13:04
+

Sommerens bilde

Vinner av sommerens fotokonkurranse!

FOTO: Simen Landfald